КАУЗА: НЕ СИ САМ(А)

LaText на Фестивеал @Улица “Не си сам/а/” @ Koncept Space

https://www.facebook.com/events/310213568611981 организиран от Не си сам/А/ и Дarkwaвe Raдomir

LaText – Когато говори за секс

https://youtu.be/6R3JiGxmk8g и в youtube на Ул.”Нов живот”

Звук на терен – Огнян Кьосовски Oggi Kiossovski

Осветление – Elina

Аудио постпродукция – Антон Велев Anton Velev

Видеомонтаж – Ивайло Демидов Ivaylo Demidov

Офлайн кадри – Ивайло Демидов Ivaylo Demidov и Георги Врабчев

Livestream – Дarkwaвe Raдomir service

Малка, представителна част от съвместната видео продукция на

Не си сам*а и DarkwaveRadomir.online

с домакинството на Koncept Space

Фестивал Улица „Не си сам*а“ – фестивал за постпънк рок и активизъм срещу всички форми на насилие, основано на злоупотребата със сила, власт и контрол в родовите, романтичните, междуполовите, междупоколенческите и други близки отношения, обозначавани в международното право с общото название gender-based violence (джендърно насилие), 9-10 декември 2023 г.

Не задънена улица, а улица с изход от насилието към жени и деца, домашното и партньорско насилие, сексуалното робство, изнасилването, блудството с малолетни, романтичното преследвачество, кибер тормоза, насилствения брак, забраната на аборта, насилието на база незачитане на джендърната (родовата) идентичност, романтичната или сексуална ориентация и останалите видове джендърно насилие, раздиращи обществото ни – това целеше да прокара обединението на творческите усилия за каузата, в края на ежегодната международна кампания 16 дни активизъм (16 Days of Activism Against Gender-Based Violence), с кулуминация на Международния ден на правата на човек (10 декември).

Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/310213568611981

контакт с Не си сам/А/ : nesisamx@gmail.com

Контекст: Само за последния месец жена, член на няколко български постпънк групи без нападната от свой преследвач и доведена до безпомощно състояние, в болница, вместо да излезе на сцената на Улица “Не си сам*а”. Друга млада жена, от качилите се на сцената на фестувал Улица “Нов живот” Вход ХХХ, обави денонощна гладна стачка пред Съдебната палата, заради институционалното джендърно насилие, на което е подложена, с отказ за актуализация на документите за самоличност заради нейната транс идентичност. Това далеч не са случайни казуси не само за постъпнк субкултурни среди, а за България генерално.

Постпънк рок и активизъм срещу джендърното насилие в България или фестивал Улица “Не си сам*а” ще се проведе на 9-10 декември, в две вечери музика, дискусии, прожекции и презентации, за повишаване на обществената осведоменост относно насилието, основано на злоупотреба с власт и контрол към недоминантни социални групи, което все още се третира погрешно у нас като „основано на пола“.

Повод е текущата международна кампания 16 дни активизъм срещу джендърното насилие / 16 Days of Activism Against Gender-Based Violence, провеждана ежегодно между Деня срещу насилието към жени и Международния ден на човешките права (10 декември).

Проект Димитър Воев Соло, Анна Бо, На червено, LaText, Bass’n’Flower, Вас, Not Now, Eвко Спазм, Ivashkin von Mephisto & Anton Velev излизат на постпънк сцената на живо, в съчетание със сценаристката Теодора Маркова, поетесата Бистра Величкова, социалният психолог д-р Милена Статева и активистите от Солидарен кръг за взаимопомощ “Не си сам(А)” – организатор на събитието, с подкрепата на Дarkwaвe Raдomir.

Движещият фестивала солидарен кръг обединява пострадали и оцелели от насилие към жени и деца, домашно и партньорско насилие, сексуално робство, изнасилване, блудство с малолетни, романтично преследвачество, кибер тормоз, насилствен брак, забрана на аборта, незачитане на джендърната (родовата) идентичност, романтичната или сексуална ориентация и т.н. Живите свидетелства и готовността за споделяне на опита в преодоляване на травмата от насилие целят да докажат, че „Не си сам*а“ е улица с изход. С уговорката, че входът е свободно дарение, а локацията – клуб Koncept Space на бул. „Никола Вапцаров“ 6. Начало: 18:30 и за двата дни от събитието.

Пълната програма на фестивала:

🏴 9 ДЕКЕМВРИ

18:30-18:45 Откриване
Що е джендърно насилие и историята на Солидарен кръг „Не си сам(А)

18:45-19:00 Площад на не-cis-трите – прожекция

19:00-19:30 Насилие и повествование – дискусия, с участието на сценариста Teodora Markova и социалния психолог д-р Милена Статева

19:30-20:00 Not Now

20:00-20:15 Не си сам(А) и антиджендърното движение – презентация

20:15-20:45 На Червено
https://na4erveno.bandcamp.com/album/–3

20:45-21:00 Как да си съюзник на Не си сам(А) – презентация

21:00-21:30 Ivashkin von Mephisto & Anton Velev
https://bgpostwaveproduction.bandcamp.com/…/the-last

https://bgpostwaveproduction.bandcamp.com/album/covers…

21:30-21:45 #НеСиСамХ – литературен пърформънс

21:45-22:15 Anna Bo
https://annabo.bandcamp.com/

22:15-22:30 Пънк и постпънк феминизъм – блиц презентация

22:30-23:00 Myles’s Comedy On the Spectrum – стендъп комедия и свободна дискусия на английски

🏴10 ДЕКЕМВРИ

18:30-19:15 Джендърно насилие в българската постпънк и пънк сцена – дискусия

19:15-19:30 Постпънк видеосет с жълти стъкла, Епилепсия и Les Animaux Sauvages https://www.facebook.com/profile.php?id=100039803576065

19:30-20:00 Евко Спазм

20:00-20:15 Постпънк видеосет на Margo Spring
https://margospring.bandcamp.com/album/lesson-1

20:15-20:45 Bass’n’Flower
https://bass-n-flower.bandcamp.com/album/live-demo

20:45-21:00 Джендърно насилие и пресечност – блиц презентация

21:00-21:30 LaText
https://www.facebook.com/LaTextBg

21:30-21:45 Просто избор – пърформънс

21:45-22:15 Вас
https://www.youtube.com/channel/UCM6JZiD4fJHN_DSVC-mpk_g

22:15-22:30 Не искам да бъда директорка на – пърформънс

22:30 Проект Димитър Воев Соло
https://bgpostwaveproduction.bandcamp.com/…/project

Фестивалът е с вход препоръчително дарение. Моля, имайте предвид, че събраните средства ще бъдат използвани за следващо събитие, организирано от нас, така както за този фестивал ползваме събраните средства от Закъснелия концерт на Ул”Нов живот” Вх.ХХХ@Топлоцентрала, който направихме на 19 май 2023 година… плюс средства, събрани от дарители, подкрепящи каузата НеСиСам*А. Благодарим за подкрепата- тя е безценна. Хора, заявили готовност за авансов принос към организационния бюджет на фестивала ще бъдат с предимство.

Безплатен лайвстрийм с подкрепата на Дarkwaвe Raдomir е осигурен за хора, които не са физически наблизо, а желаят да са съпричастни на каузата като гледат в реално време. За тази цел този линк Ви осигурява достъп да гледате и слушате двата дни (9-ти и 10-ти декември), след 17.30 часа българско време:
http://ivaylodemidov.info/livestream/


БОРБАТА С НАСИЛИЕТО И ФАШИЗМА ВЪВ ВСИЧКИТЕ ИМ ФОРМИ!

Днес ще бъде направен нов опит за представяне на белгийския филм „Близо“, чиято прожекция беше осуетена в събота с демонстрация пред кино „Одеон“.

“Оказва се, че нямаме право да гледаме филми по най-чувствителни теми и да се изказваме за тях. Във филма става дума за филм за вредата от хомофобията. Имаше обвинения, че има педофилия и застрашава младите хора. Става въпрос за точно обратното”, заяви пред БНР Галина Лачева, социален активист и координатор на Солидарен кръг срещу насилието, основано на пол „Не си сам, не си сама“.

Галина Лачева призна, че има тежки лични преживявания, свързани със сексуално посегателство.

“Затова вербалното насилие и поругаването на жертвите е травмиращо за мен”.

Тя отбеляза, че е разпознала много лица по време на демонстрацията пред “Одеон”.

“Имаше хора от „Луков марш“, имаше и лица, които са свързани с „Възраждане“ и ВМРО”.

Тя коментира и квалификациите, отправени към нея от партия „Възраждане“ и определи като клевета твърдението, че е предизвикала сблъсък с друга жена.

Цялото интервю на Ирина Недева с Галина Лачева може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова-Илие