MEPHISTO NEW ROMANTIC BAND

  • MEPHISTO или MEPHISTOO е моята група. Създадох я когато бях на 18 в родния ми град Радомир.. Първият ми и основен начин да се изразявам музикално заедно с моите приятели Мариан Йозов и Илиана Кирова, които свиреха съответно на китарата и клавир… Това започна акато една безкрайно нахъсана ученическа група без възможност да имаме хубави инструменти, но инспирирана от личното запознанство с Димитър Воев – култов концептуалист, поет и двигател на групата Нова Генерация. Тези събития предопределиха целия ми живот и това, което ми извираше от сърцето през цялото време. Тази стилистика, тази “игра” на, някак, естествено извиращо творчество – всичко това дойде точно на място, в точния за мен момент…

  • Как се запознах с Митко (Димитър Воев)? Ние вече имахем група и репетирахме у нас първите си нови парчета и бяхме много въодушевени, че успяваме да се изразим по такъв начин! И тогава по култовото тв предаване на БНТ “Час по всичко” една събота следобед чух някаква странна песен Само двама на още по странната група Нова Генерация… И ме удари гръм!!! Имаше сложен телефон че групата търси барабанист – очевидно моментът е бил точно около тръгването на канадците… аз се обадих вечерта и се разбрахме да гостуваме. Аз почти нищо не помня, че принципно имам проблем с новите запознанства- трябва ми време да осмисля кво ми се случва! Митко ни записа една демо касета, още докато си говорехме и пиехме чай или кафе- не помня… И след това, когато имахме готовност той ни канеше да подгряваме концерти на Нова Генерация- тази НГ с Димбето и Аля… и нататък.
mephisto-old1-optimized

  • Мариян учеше в техникума в Радомир, а ние с Илиана – в Перник, аз в математическата… ъъъ май- и тя! Той беше в организацията около завършването на текущия випуск и трябваше да реши коя група да покани да свири на самото тържество! Познайте! Свирихме Мефисто и Нова Генерация! В Радомир! На абитуриентски бал! Всички присъстващи гледаха странно и се чудеха – ко туй? Но на този концерт Митко си хареса Жорката и, понеже на нас ни предстоеше казарма с Мариян, ми се обади да ме пита дали може да го вземе в Нова Геднерация. Не, че имаше нужда от разрешение – Мите беше фин човек. И така – Жорката отиде в Нова Генерация, а ние с Мариян – в казармата, където направих парчето Вратата!

  • Късата пола се роди от някакво репетиционно демо което си свирехме с Тишо просто ей така. После му добавих текст много, много по-късно. ето го демото…

mephisto-old-2-optimized

  • Много е интересна историята на това парче. Първоначално изцяло създадено от Боби и Тишо под името ЛЕДОВЕ. Боби ми предложи това парче да стане песен на Мефисто, като аз го препях и пресмесих – той ми даде всички тракове. Напрактика цялата музика е на Тихомир Врачовсеки, (той е записал всичко, без баса) мой приятел и съиишленик от детинство, та чак до някога сега… Той е барабанист с широк рейндж разборане за музиката. Това парче е изцяло негово напрактика. Тук аз имам пръст само в самото изпяване, смесването и в изработката на видеото, в което участват само Боби, майка ми и аз!

ivashkin-1989-optimized

mephisto-ava-optimized

IVASHKIN


  • Кавър на пиянска песен – Селяни. За територията на България винаги ще бъде актуално 🙂